Начин на приготвяне
За направата на тестото, първо, смесваме в дълбок съд брашното, солта. Правим малко кладенче по средата и изсипваме водата. Добавяме захарта, сухата мая и зехтина.
Без да чакаме омесваме едно вкусно меко тесто за пица. Връщаме го в купата, покриваме го с кърпа или стреч фолио и оставяме да втасва за 30 мин. Аз лично включвам фурната на 50 °C и оставям да втасва там, когато не са нужни часове.
Соса за пицата правим, като смесим доматения сок със сол, черен пипер и сухите подправки* - риган, мащерка, магданоз, естрагон, щипка захар. Хубаво разбъркваме и сосът е готов.
Маслините и гъбите нарязваме на шайби. Настъргваме кашкавала ни, а шунката нарязваме на кубчета.
Връщаме се към тестото, което махаме от купата и месим съвсем леко за една-две минути. Разделяме го на 5 равни по големина топчета. От всяко топче разточваме нормална пица, която веднага прехвърляме върху хартия за печене, за да не залепва.
Правим малки дупчици върху блата за пица с помощта на вилица. Така няма да се разпъва тестото при печене. Нанасяме малко от соса само от едната страна на домашната пица. Тоест другата оставяме суха.
Върху соса нанасяме кашкавала, а върху него шунката, след това маслинки и гъбите. Захлупваме със сухата страна и леко намокряме краищата с вода, за да залепне. Притискаме ги с вилица, за да изглежда по-добре.
Печем в предварително загрята фурна на 200 °C за 15 минути или докато не получи хубав червен загар. След изпичане поръсваме с чубрица или риган и сервираме пицата Калцоне.
Да ви е сладко с моята пица Калцоне!