Начин на приготвяне
В тава навлажнете и запечете сусама в предварително загрята фурна на 160 градуса да златист цвят, при периодично разбъркване, за да не загори. След като се охлади, смелете го в блендер на прах, оставете настрани.
В купа, налейте олиото, портокаловия сок, сока на лимона и неговата настъргана на ситно ренде кора. Добавете коняка, канелата и захарта, разбъркайте. В 1 ч.ч. от пресятото брашно сипете содата и бакпулвера, разбъркайте и я добавете към течната смес, разбъркайте отново.
Останалото брашно, прибавяйте поетапно при непрекъснато бъркане и замесете меко и не лепящо се по пръстите тесто.
От него, оформете топчета колкото голям орех и ги подредете в тава леко подмазана с олио и печете в предварително нагрята фурна на 180 градуса за около 35-40 минути до лек златист загар. Изпечените топчета оставете да се охладят напълно.
През това време, в тенджера смесете водата и меда, поставете я на котлона и след като заври и се убедите че меда напълно се е разтворил, отстранете от огъня.
Охладените канелени топчета, потапяйте за кратко в медения сироп о оваляйте щедро в печения сусамов прах.
Чудесни медено-канелени сладки за Коледните пости и не само, наподобяващи на гръцките сладки Меломакарона.