Постни сладки със сусам

Мария СимоваМария Симова
Автор
2k20k4k24
Постни сладки със сусам
Снимка: Мария Симова
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
70 мин.
Порции
33
"Не се лишавайте от сладкото, само защото е време за пости - опитайте нашите постни сладки и ... да ви е сладко"

Необходими Продукти

  • портокалов сок - 1 ч.ч. натурален
  • олио - 2 ч.ч.
  • захар - 1 ч.ч.
  • коняк - 50 мл
  • канела - 1 с.л.
  • сода бикарбонат - 1 ч.л. равна
  • бакпулвер - 1 бр.
  • лимони - 1 бр. сок и кората
  • брашно - около 900 г
  • сироп
  • вода - 1 ч.ч.
  • мед - 1 ч.ч.
  • сусам - 250 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В тава навлажнете и запечете сусама в предварително загрята фурна на 160 градуса да златист цвят, при периодично разбъркване, за да не загори. След като се охлади, смелете го в блендер на прах, оставете настрани.

В купа, налейте олиото, портокаловия сок, сока на лимона и неговата настъргана на ситно ренде кора. Добавете коняка, канелата и захарта, разбъркайте. В 1 ч.ч. от пресятото брашно сипете содата и бакпулвера, разбъркайте и я добавете към течната смес, разбъркайте отново.

Останалото брашно, прибавяйте поетапно при непрекъснато бъркане и замесете меко и не лепящо се по пръстите тесто.

От него, оформете топчета колкото голям орех и ги подредете в тава леко подмазана с олио и печете в предварително нагрята фурна на 180 градуса за около 35-40 минути до лек златист загар. Изпечените топчета оставете да се охладят напълно.

През това време, в тенджера смесете водата и меда, поставете я на котлона и след като заври и се убедите че меда напълно се е разтворил, отстранете от огъня.

Охладените канелени топчета, потапяйте за кратко в медения сироп о оваляйте щедро в печения сусамов прах.

Чудесни медено-канелени сладки за Коледните пости и не само, наподобяващи на гръцките сладки Меломакарона.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка: