Начин на приготвяне
Пресейте брашното в купа и при него сипете маята и разбъркайте. Формирайте кладенче, в което сипете водата, млякото, есенцията от портокал, захарта, олиото и ванилията. Разбъркайте всички съставки и прехвърлете на набрашнен плот.
Замесете гладко и еластично тесто, като работите с него поне 10 минути. Намазнете го и върнете в купата за около 1 час, докато утрои обема си (завита с чиста кърпа или найлон).
Ако в помещението е много топло, може и 30-40 минути да са достатъчни, ако обаче е студено - добре е да втасва поне 2 часа.
Премесете отново за кратко и разделете на 8 топки, всяка от тях разточвайте леко и в средата слагайте плънка от сладко, ако желаете, ако не, може да поръсите с малко захар. Подгъвайте навътре краищата, така че да се образува гладка топчица, когато обърнете.
Поставяйте в тавичка върху хартия за печене и отново покрийте с найлон или кърпа, но така че да не докосва питките, имайки предвид и че ще бухнат.
Оставете отново да втасат до утрояване на обема им.
Смесете захарта, олиото, водичката и ромовата есенция за захарната глазура. Загрейте леко в микровълнова фурна, за да се стопи захарта.
С тази смес намажете обилно хлебчетата, като ползвате най-добре кухненска четка от силикон - тя е най-нежна и ще ви гарантира, че бухналите питки, които са чувствителни, няма да спаднат от допир или натиск. Поръсете с още захар, ако желаете - и сусам.
Поставете в загрята на 190 градуса фурна за около 25 минути или до златист загар.
Готовите хлебчета охладете върху решетка.
Постните Сладки Хлебчета са готови.