Начин на приготвяне
Обелете и нарежете прасковата на кубчета. Поръсете със 60-те грама захар и оставете да престои, за да пусне сокче, след което поставете на умерен огън и варете, докато сиропчето се сгъсти и започне да се карамелизира. Ако прасковата ви не е от най-сочните и няма много сок, то тогава сложете 2-3 с.л. вода. Сгъстената смес оставете да се охлажда.
Пресейте брашното и бакпулвера в купа. Добавете захарта, канелата и маргарина на кубчета - той трябва да е студен, току-що изваден от хладилника. С пръсти или специален метален уред разронвайте брашното заедно с маргарина до получаване на ситен пясък.
Сипвайте малко по малко водата (студена) и замесвайте гладко компактно тесто. Сипвайки я на части, ще усетите къде да спрете да добавяте и дали ще ви е нужна всичката. Ако не сте успели да прецените и е станало по рядко, ръснете още брашно.
Оформете готовото тесто на топка и я разточете върху набрашнен плот на тънка кора. Изрязвайте цветя с формички - с каквито разполагате.
Върху едно изрязано цветче слагайте парченца праскова (колко точно, зависи от размера на цветята ви) и захлупвайте с друго, притискайки краищата. Процедирайте така до привършване на тестото.
Подредете върху хартия за печене на разстояние едно от друго и поставете в предварително загрята на 190 градуса фурна за 25 минути. Добре е да си ги наглеждате за всеки случай.
Готовите сладки охладете леко, поръсете със кристална и пудра захар и залейте със сосчето от прасковите (или напръскайте леко, за да не ви лепнат прекалено, докато ги похапвате).
Украсете със златисти захарни пръчици по желание.
Хрупкави и ароматни, тези постни сладки ще очароват всички на празничната трапеза.
Да ви е сладко!