Постни сладки с орехи

Постни сладки с орехи
Снимка: Илиана Първанова
1 / 6
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
25 мин.
Общо
35 мин.
Порции
8
"Постни сладки, които си хапваме с чиста съвест и завидна наслада"

Необходими Продукти

  • шарлан - ½ ч.ч.(слънчогледово масло)
  • вода - ½ ч.ч.
  • сода - ½ ч.л.
  • хималайска сол - 1 шипка фина
  • пълнозърнесто брашно - около 1 и ½ ч.ч.
  • орехи - 1 ч.ч. ситно натрошени
  • ванилия - 2 пакетчета
  • пудра захар - около 1 ч.ч. (за овалване)
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В тенджерка смесваме шарлана с водата и и щом заври, добавяме содата, щипка хималайска сол, 1 пакетче ванилия и сваляме от котлона.

Сипваме наведнъж пълнозърнестото брашно, разбъркваме с дървена бъркалка – лъжица до получаване на гладко тесто, леко лепнещо, но отлепящо се от стените на съда.

Добавяме на ситно натрошени орехи и замесваме тестото (с ръка или с бъркалката, ако още е горещо), така ще равномерно да поеме ядките.

Докато е още топло, оформяме ореховите сладки на топченца, овалваме ги в пудра захар и редим в тава, предварително намазана с шарлан.

Печем ги на 180 градуса до златисто порозовяване (за около 25 минути - зависи от фурната – може по-малко или повече).

Щом извадим готовите приготвени постни сладки от фурната, още топли овалваме в смес от пудра захар и 1 пакетче ванилия.

Лесни, вкусни и леко хрупкави постни сладки с орехи – разновидност на арменските сладки, само че без локум.

Любимки на малки и големи!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: