Начин на приготвяне
В тенджерка смесваме шарлана с водата и и щом заври, добавяме содата, щипка хималайска сол, 1 пакетче ванилия и сваляме от котлона.
Сипваме наведнъж пълнозърнестото брашно, разбъркваме с дървена бъркалка – лъжица до получаване на гладко тесто, леко лепнещо, но отлепящо се от стените на съда.
Добавяме на ситно натрошени орехи и замесваме тестото (с ръка или с бъркалката, ако още е горещо), така ще равномерно да поеме ядките.
Докато е още топло, оформяме ореховите сладки на топченца, овалваме ги в пудра захар и редим в тава, предварително намазана с шарлан.
Печем ги на 180 градуса до златисто порозовяване (за около 25 минути - зависи от фурната – може по-малко или повече).
Щом извадим готовите приготвени постни сладки от фурната, още топли овалваме в смес от пудра захар и 1 пакетче ванилия.
Лесни, вкусни и леко хрупкави постни сладки с орехи – разновидност на арменските сладки, само че без локум.
Любимки на малки и големи!