Начин на приготвяне
1. Активиране на маята
Затоплете прясното мляко, пробвайте с пръст, трябва да се трае, а не да е горещо или хладко. В керамична купичка сипете около 100 мл, добавете двете лъжици захар, кубчето мая. Разбъркайте, да се разтопи захарта, и поръсете с брашно - около 2 супени лъжици. Не е грешка, ако разбъркате, дори по-бързо се активират дрождите, в повечето случай аз само поръсвам с брашното и покривам с купичка, защото през това време приготвям останалите продукти.
2. Разбиване на яйцата с останалите продукти
В купа счупете яйцата, отделете двата жълтъка за намазване в отделна купичка или чаша. При яйцата добавете киселото мляко и хубаво разбийте, сипете и останалото прясно мляко с олиото.
3. Пресяване на брашното и замесване
Пресейте една част от брашното три пъти и добавете солта, направете кладенче и изсипете яйчената смес, след което добавете и активираната мая. С голяма лъжица започнете да бъркате, докато можете, добавяйте брашно, като го минавате през ситото, така вкарвате много повече въздух и тестото става разкошно меко и въздушно, а след изпичане питката се топи в устата и става на конци, а не сбита. Започнете да месите тестото на плот или маса, като добавяте по малко от брашното, докато получите гладко средно твърдо тесто.
4. Втасване на тестото
Намажете тестото с олио и върнете в купата, в която сте го замесили. Покрийте с домакинско фолио или кърпа, оставете на топло да втаса. Ако бързате, може да включите фурната на 40-50 градуса и след като го направи, я изключете и пъхнете да втасва. Другият начин е в тенджера с гореща вода, над която поставяте купата с тестото.
5. Оформяне на питката
Разделете тестото на общо 6 части, като трите по големи (двойно по-големи), а останалите 3 по-малки. Разточете едната голяма част на голяма правоъгълна кора, намажете с масло и поръсете със сирене. Навийте на руло, дръпнете на страна. Другите 2 големи части тесто оформете по същия начин. Имате 3 еднакви оформени рула, които намажете отгоре с масло. От по малките части тесто също разточете 3 елипсовидни кори. Всяка нарежете по средата по дължина на еднакви ленти (широки и дълги). Започнете оплитането първо на едната кора, като хващате с два пръста първата лента, повдигате и промушвате с другата лента. Така оплетената кора преместете върху едното руло, като подпъхнете краищата отдолу. Другите две части оформете по същия начин но при поставянето върху рулата обърнете обратно кората с плетката, така се получава съвсем различна визия.
6. Втасване на питката и печене
В подходящо плаке, застлано с хартия за печене, поставете трите оплетени рула със сирене, като в центъра сложите първото руло, което е с необърната кора. Оставете питката покрита да втасва. След като удвои обема си, я намажете с разбитите жълтъци с малко мляко и олио. Поръсете със семената по ваш избор и печете в загрята фурна на 160 градуса до хубав златист цвят за около 40 минути. След като я извадите, още топла я намажете със масло и поставете на решетка да изстине. С тази ефектна питка, изобразяваща бродирана възглавница, ще си припомните за детството, като в повечето домове имаше подобни красиви и цветни Български възглавници.