Начин на приготвяне
В купа за месене смесваме киселото мляко (1/2 ч.ч.), заквасена сметана (1 с.л. с връх), сода за хляб (1 ч.л.), сол - (1 щипка) , захар (1 щипка) и оцет няколко капки. Разбъркваме добре и като шупне сместа, прибавяме разбито яйце (1 бр.), кашкавал настърган (1/2 ч.ч.) и лъжица по лъжица, пълнозърнесто брашно, докато получим меко нелепнещо тесто.
Наръсваме тестото с брашно, завиваме и оставяме на стайна температура за 15 минути. Включваме фурната да нагрява на 180 градуса. От готовото тесто правим малки топчета с размери малко по-големи от орех.
При работа с тестото ръсим с брашно, защото тестото е малко по-меко и да не лепне по ръцете. Всяко топче тесто леко притискаме и слагаме в средата плънка от натрошено ситно сирене и малко парченце краве масло. Отново оформяме топчета.
Готовите топчета подреждаме на разстояние в тава върху хартия за печене, намазана с масло. Както са в тавата, притискаме с ръце всяко топче да се оформи като питка.
Намазваме отгоре всяка с разтопено масло. Слагаме да изпечем питките в нагрята на 180 г фурна. Печем, докато станат златисти, за приблизително 20-30 минути.
Изпечените питки изваждаме от фурната и веднага намазваме отгоре с разтопено масло.