Начин на приготвяне
Пригответе първо белия крем, като разбиете маскарпонето със захарта, ванилията и млякото и поставете на тих до среден огън, за да се нагорещи сместа, но не и да завира. Бъркайте, докато маскарпонето се втечни леко и отстранете.
Хидратирайте желатина според указанията на производителя и го сложете в горещата смес (но не вряща) и разбъркайте, докато се разтвори.
Вземете 2 подходящи чашки, за предпочитане с високо столче - коктейлни или от вино с вместимост около 200-220 мл (aко разполагате с по-малки, то вместо 2 си пригответе 4). Поставете ги леко наклонени на място, където няма опасност да се подхлъзнат, паднат и счупят.
С лъжица или малко черпаче налейте от бялото кремче покривайки около 1 пръст от дъното(може и повече, това е според вашите предпочитания) Оставете да стегне.
За малиновата смес смелете плодовете в блендер и прецедете от семчиците, ако желаете. Смесете със водичката, капките лимонов сок и захарта - от нея може да си добавите и повече, ако обичате по-сладичко.
Поставете на слаб до среден огън и точно преди да заври, отстранете. Хидратирайте желатина отново според както е указал производителя и го сипете към сместа, разбърквайки добре.
Сложете в наклонените чашки пласт и от малините и оставете да стегне и се втвърди. Така слагаме пластове бяло и червено, докато смесите ни свършат.
Между стягането на един пласт и наливането на друг минава време (зависи дали в стаята ви е хладно или топло, както и от качествата на самия желатин). Затова, ако дойде ред да наливате следващия, а той се е втвърдил в съда, просто затоплете леко, без да допускате да завира.
Ако не разполагате с много време, правете по-дебели пластчета до изчерпване на смесите, всичко е въпрос на въображение и време. Аз направих две различни чашки например.
Стегнатото вече кремче декорирайте с цели пресни малини и настърган бял шоколад.
Един десерт, който си заслужава вложеното в него време и старание и е прекрасен начин да зарадвате и впечатлите любимия човек.
Да ви е сладко!