Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Кремове»Плодов крем»Романтичен десерт с малини и маскарпоне

Романтичен десерт с малини и маскарпоне

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Романтичен десерт с малини и маскарпоне
Снимка: Yordanka Kovacheva
9 / 11
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
8 мин.
Общо
33 мин.
Порции
2
"Романтиката е в малките жестове"

Необходими Продукти

  • За крем маскарпоне
  • маскарпоне - 250 г
  • прясно мляко - 15 мл
  • ванилия - 1 прахче (2 г)
  • пудра захар - 4 с.л.
  • желатин - 2 листа или около 5 г
  • За малинов кулис
  • малини - 400 г пресни
  • вода - 5 с.л.
  • пудра захар - 5 с.л.
  • лимонов сок - няколко капки
  • желатин - 4 листа или около 9 - 10 г
  • За декорация
  • малини - 3 - 4 бр.
  • бял шоколад - 20 - 30 г или на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пригответе първо белия крем, като разбиете маскарпонето със захарта, ванилията и млякото и поставете на тих до среден огън, за да се нагорещи сместа, но не и да завира. Бъркайте, докато маскарпонето се втечни леко и отстранете.

Хидратирайте желатина според указанията на производителя и го сложете в горещата смес (но не вряща) и разбъркайте, докато се разтвори.

Вземете 2 подходящи чашки, за предпочитане с високо столче - коктейлни или от вино с вместимост около 200-220 мл (aко разполагате с по-малки, то вместо 2 си пригответе 4). Поставете ги леко наклонени на място, където няма опасност да се подхлъзнат, паднат и счупят.

С лъжица или малко черпаче налейте от бялото кремче покривайки около 1 пръст от дъното(може и повече, това е според вашите предпочитания) Оставете да стегне.

За малиновата смес смелете плодовете в блендер и прецедете от семчиците, ако желаете. Смесете със водичката, капките лимонов сок и захарта - от нея може да си добавите и повече, ако обичате по-сладичко.

Поставете на слаб до среден огън и точно преди да заври, отстранете. Хидратирайте желатина отново според както е указал производителя и го сипете към сместа, разбърквайки добре.

Сложете в наклонените чашки пласт и от малините и оставете да стегне и се втвърди. Така слагаме пластове бяло и червено, докато смесите ни свършат.

Между стягането на един пласт и наливането на друг минава време (зависи дали в стаята ви е хладно или топло, както и от качествата на самия желатин). Затова, ако дойде ред да наливате следващия, а той се е втвърдил в съда, просто затоплете леко, без да допускате да завира.

Ако не разполагате с много време, правете по-дебели пластчета до изчерпване на смесите, всичко е въпрос на въображение и време. Аз направих две различни чашки например.

Стегнатото вече кремче декорирайте с цели пресни малини и настърган бял шоколад.

Един десерт, който си заслужава вложеното в него време и старание и е прекрасен начин да зарадвате и впечатлите любимия човек.

Да ви е сладко!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
517
40
30
20
10
Дай твоята оценка: