Начин на приготвяне
В подходяща купа пресяваме брашната, добавяме малко сол, ситно настъргания кашкавал, нарязаните маслини, стритите билки, семената и нигелата.
Към тях се добавяме студеното масло, нарязано на малки кубчета. Смесваме съставките, докато тестото заприлича на трохи.
Добавяме зехтина, разбитите жълтъци и бързо оформяме топка тесто. Ако има нужда, се добавя малко студена вода.
Тестото се оформя на топка и се намазва с разбития белтък. Увива се стегнато в свежо фолио и се прибира в хладилник за един час.
Докато е още студено, го разточваме на правоъгълник и го нарязваме на фитили.
Загряваме фурната на 180°C.
Гризините се подреждат върху тава, покрита с хартия за печене, и се поръсват с малко морска сол. Пекат се 10-12 минути, докато станат златисти на цвят. Охлаждат се върху метална скара.
Адаптирано от Anne’s kitchen