Начин на приготвяне
Фурна - 180 градуса; Подходяща дълбока керамична тавичка.
Тавичката се намаслява с 1 с.л. меко масло с пръсти от всички стани - включително и стените ѝ. Маслините се почистват от костилката и се нарязват на две половини.
Сушените домати се попиват в домакинска хартия от мазнината и се нарязват на големи парчета.
Двата вида картофи се почистват, обелват, изплакват и се и подсушават. Всеки картоф се нарязва през мандолина или кухненски процесор, това е около 3 мм, и се поставят разделени едни от други в купа.
В купа се смесват сметаната, индийското орехче, череният пипер, солта и се добавят предварително разбитите яйца. Разбърква се.
На дъното на тавичката се излива около 2 до 3 с. л. от сместа. Отгоре се нареждат филийките картофи от един вид по дъното на тавичката и малко от стените на формата, като леко се застъпват.
Поръсват се с малко от настъргания Чедър, мащерката, заливат се с около 1 малък черпак от сместа със сметаната, отново следват картофи, но от бататите, нареждат се по същия начин и се разхвърлят парченца сушени домати и нарязаните маслини, следва мащерка и пак черпак от сметаната.
Отново обикновени картофи , сирене, сметана, мащерка и следват бататите по същия начин. Завършва се с обикновени картофи, които са по цялата повърхност и се залива обилно със сметаната.
Посипва се със сирене Чедър и настърган Пармезан. На няколко места отгоре се разхвърлят малки парчета масло, които ще придадат на запеканката още по-наситен вкус.
Картофената запеканка се пече на 180 градуса за около 60-70 минути.
Запеканката с два вида картофи и сирена е много вкусна.
Източник: Home Cooking