Начин на приготвяне
Пригответе тестото, като пресеете брашното в купа и го смесите със солта и сухата мая.
Направете кладенче, в което сипете водата, зехтина и виното и замесете гладко еластично тесто. Оформете топка и оставете да втаса за 30 минути.
През това време си направете плънката, като загреете зехтина на умерен огън и в него запържите зеления пресен лук. Сипете доматеното пюре и чесъна, накълцан на ситно, заедно със сол и риган на вкус. Гответе до сгъстяване и сложете спанака без да го режете (ако листата са прекалено големи може и да си го накълцате, разбира се).
След две минути или щом спанакът омекне, отстранете от огъня и оставете плънката да се поохлади.
Нарежете яйцата на средно големи парченца и прибавете към сместа, разбърквайки добре.
Тестото разточете на тънка кора и изрязвайте кръгове с диаметър 15-16 см. В единия край разпределяйте от плънката и подгъвайте, притискайки краищата. От посоченотто количество продукти и с този размер ще ви се получат 5 броя емпанади.
Подредете в тавичка върху хартия за печене и оставете да втасат за още 30 минути.
Разбийте жълтъка с малко олио и водичка и намажете повърхността на втасалите емпанадияс. Печете ги 20-22 минути като ги поставите във фурната на 100 градуса и веднага увеличите до 180.
Щом извадите от фурната напръскайте леко с вода без да ги покривате.
Поднесете топли или вече изстинали - подходящи са за консумация и в двата варианта!
Добър апетит!