Gotvach.bg»Рецепти»Закуски и печива»Емпанади»Емпанадас със спанак и домати

Емпанадас със спанак и домати

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Емпанадас със спанак и домати
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 11
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
60 мин.
Порции
5
"Менюто за днес Ароматни емпенадас със спанак и домати"

Необходими Продукти

  • За тестото
  • брашно - 200 г
  • суха мая - 1 ч.л. равна
  • зехтин - 2 с.л.
  • вода - 50 мл леко затоплена
  • бяло вино - 50 мл
  • сол - 1/2 ч.л.
  • жълтъци - 1 бр.
  • За пълнеж
  • спанак - 250 г
  • доматено пюре - 200 мл
  • зелен лук - 2 стръка
  • чесън - 3 скилидки
  • яйца - 2 бр. твърдо сварени
  • риган - на вкус
  • сол - на вкус
  • зехтин - 50 - 60 мл
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пригответе тестото, като пресеете брашното в купа и го смесите със солта и сухата мая.

Направете кладенче, в което сипете водата, зехтина и виното и замесете гладко еластично тесто. Оформете топка и оставете да втаса за 30 минути.

През това време си направете плънката, като загреете зехтина на умерен огън и в него запържите зеления пресен лук. Сипете доматеното пюре и чесъна, накълцан на ситно, заедно със сол и риган на вкус. Гответе до сгъстяване и сложете спанака без да го режете (ако листата са прекалено големи може и да си го накълцате, разбира се).

След две минути или щом спанакът омекне, отстранете от огъня и оставете плънката да се поохлади.

Нарежете яйцата на средно големи парченца и прибавете към сместа, разбърквайки добре.

Тестото разточете на тънка кора и изрязвайте кръгове с диаметър 15-16 см. В единия край разпределяйте от плънката и подгъвайте, притискайки краищата. От посоченотто количество продукти и с този размер ще ви се получат 5 броя емпанади.

Подредете в тавичка върху хартия за печене и оставете да втасат за още 30 минути.

Разбийте жълтъка с малко олио и водичка и намажете повърхността на втасалите емпанадияс. Печете ги 20-22 минути като ги поставите във фурната на 100 градуса и веднага увеличите до 180.

Щом извадите от фурната напръскайте леко с вода без да ги покривате.

Поднесете топли или вече изстинали - подходящи са за консумация и в двата варианта!

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
512
40
30
20
10
Дай твоята оценка: