Gotvach.bg»Рецепти»Основни ястия»Яхнии»Леща яхния с чоризо и пащърнак

Леща яхния с чоризо и пащърнак

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Леща яхния с чоризо и пащърнак
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 7
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
55 мин.
Общо
75 мин.
Порции
6
"Обичаме леща, но когато е комбинрана с ароматно чоризо, направо я обожаваме"

Необходими Продукти

  • леща - 300 г
  • чоризо - 300 г
  • лук - 1 глава
  • пащърнак - 1 корен
  • моркови - 1 бр.
  • чесън - 1 глава
  • чушки - 1 бр. суха, червена
  • люти чушки - по желание (сухи, Чили)
  • червен пипер - 2 ч.л.
  • доматен сос - 125 мл
  • олио - 100 мл
  • чубрица - ронена и клонки на вкус
  • сол - на вкус
  • брашно - 1 - 2 с.л.
  • оцет - 2 - 3 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Скълцайте лука, моркова и пащърнака и ги запържете в сгорещеното на умерен огън олио. Прибавете две щипки сол, за да спомогнете омекването на зеленчуците.

Сипете доматения сос (може да използвате настъргани пресни домати), червения пипер и две-три скилидки чесън - цели. Гответе 5-6 минути или до извиране на водичката от доматите и оставане на мазнина.

Налейте 1.5 л. вода и щом заври сипете лещата, предварително старателно измита, и останалите скилидки чесън - цели, може и необелени. Сложете клонките чубрица и сухата чушка, почистена от семената. Оттук нататък времето за варене зависи от вида и качеството на лещата.

Аз ползвам такава, която е напълно готова за 30 минути без предварително накисване. Препоръчвам да видите указанието на пакета за необходимото време на вашата. Ако то е повече, най-добре си я сварете отделно и когато е почти готова, направете запръжката от зеленчуци и я прибавете към нея.

15 минути преди да свалите ястието от огъня пуснете вътре чоризото - на цели наденички или на парченца. Извадете омекналата червена чушка и с нож съберете месестата част, като нея сложите в ястието, а люспите изхвърлите. Сгъстете с малко брашно, разтворено във студена вода, сипвайки два черпака от врящия бульон, за да уеднаквите температурите.

Гъстотата на яхнията е по ваш избор и предпочитания, така че вие си преценете дали да добавите повече водичка или повече брашно. Върнете тази смес в тенджерата и сложете ронената чубрица и две-три лъжички оцет. Варете няколко минути до сгъстяване.

Готовото ястие захлупете с капак и оставете да престои 15 минути преди да сервирате.

Поднесете със сухи люти чушлета по желание.

Леща яхнията с чоризо и пащърнак е готова.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

ILijan Apostolov
ILijan Apostolov
Значи е с наденичка чоризо сготвена лещата? Питам, защото се продава и салам: "чоризо".
04.02.2018 01:57
1
1
Покажи всички подкоментари