Начин на приготвяне
Скълцайте лука, моркова и пащърнака и ги запържете в сгорещеното на умерен огън олио. Прибавете две щипки сол, за да спомогнете омекването на зеленчуците.
Сипете доматения сос (може да използвате настъргани пресни домати), червения пипер и две-три скилидки чесън - цели. Гответе 5-6 минути или до извиране на водичката от доматите и оставане на мазнина.
Налейте 1.5 л. вода и щом заври сипете лещата, предварително старателно измита, и останалите скилидки чесън - цели, може и необелени. Сложете клонките чубрица и сухата чушка, почистена от семената. Оттук нататък времето за варене зависи от вида и качеството на лещата.
Аз ползвам такава, която е напълно готова за 30 минути без предварително накисване. Препоръчвам да видите указанието на пакета за необходимото време на вашата. Ако то е повече, най-добре си я сварете отделно и когато е почти готова, направете запръжката от зеленчуци и я прибавете към нея.
15 минути преди да свалите ястието от огъня пуснете вътре чоризото - на цели наденички или на парченца. Извадете омекналата червена чушка и с нож съберете месестата част, като нея сложите в ястието, а люспите изхвърлите. Сгъстете с малко брашно, разтворено във студена вода, сипвайки два черпака от врящия бульон, за да уеднаквите температурите.
Гъстотата на яхнията е по ваш избор и предпочитания, така че вие си преценете дали да добавите повече водичка или повече брашно. Върнете тази смес в тенджерата и сложете ронената чубрица и две-три лъжички оцет. Варете няколко минути до сгъстяване.
Готовото ястие захлупете с капак и оставете да престои 15 минути преди да сервирате.
Поднесете със сухи люти чушлета по желание.
Леща яхнията с чоризо и пащърнак е готова.
Коментари