Ястие със свинско месо и прясно зеле

Sevdalina IrikovaSevdalina IrikovaМастър Шеф7262329491
23/11/2017
"И сега ще ви изправим пред далеч по-трудна дилема от шекспировата - кое е по-вкусно свинско с кисело зеле или свинско месо с прясно зеле "
Приготвяне20 мин.
Готвене45 мин.
Общо65 мин.
Порции6
Сготви+1 точки
Бъди първият сготвил
  • Преглеждания общо1 823
  • Преглеждания за месеца148
  • Преглеждания за седмицата12
  • Рейтинг5 от 5

Необходими Съставки

  • свинско месо - 500 г от плешка
  • свински гърди - 200 г без кост
  • зелка - 1 бр. средна
  • лук - 2 бр .средни глави
  • моркови - 2 бр.
  • доматена салца - 1 буркан /320 мл/
  • сушени домати - 10 бр.
  • червен пипер - 1 ч.л. прясно смлян
  • черен пипер - 1/2 к.л.
  • бахар - 3 бр.зърна
  • дафинов лист - 3 бр.
  • люти чушки - 2 бр. изсушени (по желание)
  • мазнина - 1/2 к.ч. растителна
  • сол - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първо почистваме, измиваме и нарязваме зелката. За по-бързо и прецизно нарязване можете да използвате блендер, с приставка за настъргване. Поставяме го в подходящ съд, като посоляваме и леко притискаме. Сушените доматчета накисваме в 100 мл хладка вода.

Месото почистваме от ципи и сухожилия и измиваме. Нарязваме го на порционни парчета. Свинските гърди режем на две или три части. Ще ги използваме за овкусяване и допълнително омазняване на ястието. Подправяме месото с черен и червен пипер.

Лука и морковите почистваме и нарязваме на кубчета. В тенджера наливаме растителната мазнина и загряваме на умерен огън.

В нея първо поставяме свинските гърди. След като те отделят мазнината си ги изваждаме с решетъчна лъжица и поставяме месото. След като и то се задуши го прехвърляме при останалото. В мазнината задушаваме лука, следва моркова, червения пипер и доматената салца. Към добре задушените зеленчуци прибавяме осоленото зеле и сушените домати, заедно с водата.

След около 10 минути прибавяме месото (като преди това сме отделили месото от тлъстата част на свинските гърди), зърната бахар, захлупваме съда и ястието къкри на слаб огън.

Проверяваме количеството на течността и разбъркваме. Дегустираме солеността и ако е необходимо добавяме още сол на вкус.

Накрая, 20 минути преди да го отстраним ястието от огъня, добавяме дафиновите листа и люта чушка, ако сте почитатели на пикантното.

Рейтинг

5 4
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар