Начин на приготвяне
Свинското месо се нарязва на средни парчета като за готвене. Празът се почиства и нарязва на ситно, морковите се белят и нарязват на кръгчета. В тенджерка се загрява олио и 2 с. л. свинска мас.
Запържва се свинското месо, докато промени цвета си и добавяме нарязаните праз и моркови. Разбърква се да омекнат зеленчуците и овкусяваме със сол, черен и червен пипер.
Снема се от котлона и оставяме на една страна. Киселото зеле е нарязано на ленти, сипва се в гювеч, добавят се месото и зеленчуците, разбърква се да се смесят продуктите.
Прибавяме дафинов лист, зърна черен пипер и щипка-две кимион. Сипва се чаша топла вода, отгоре малки парченца от последната лъжица свинска мас.
Затваряме с капака на съда и печем на предпоследно ниво в студена фурна на 200 градуса за 2 часа. Малко преди края около 20 минути се сваля капака и оставяме да се запече отгоре.
Сервираме порция месо и кисело зеле с щипка сушени нарязани люти чушлета. Най-вкусното зимно ястие е в глинен гювеч. Добър апетит!
Пикантното зеле в гювеч с праз, моркови и месо е готово.