Начин на приготвяне
В купа пресейте брашното и към него добавете солта и сухата мая. Отделно разбийте яйцето и жълтъка, добавете киселото и прясното мляко, олиото, захарта и разбъркайте.
Добавете сместа при брашното и замесете меко тесто, ако е нужно добавете брашно.
Поставете тестото в леко набрашнена торбичка и я завържете. Поставете торбичката в хладилник за 1 час - по принцип това тесто можете да съхраните в хладилник и повече часове.
Върху набрашнен плот разточете тестото (без да премесвате) на кора с дебелина 1 см. Намажете кората с вода с помощта на четка и нарежете на еднакви квадрати.
Смесете настърганото на ситно сирене и добавете белтъка, разбъркайте до еднородна смес.
С чаена лъжичка поставете от плънката върху всеки квадрат тесто и навийте на руло, старайте се да залепнат добре, за да не се разтварят при пържене.
В тесен и дълбок съд нагрейте около 3 пръста олио, намалете огъня на слабо и поставете оформените пирожки в него (по 4-5 броя).
Пържите за около 3-4 минути от всички страни. Готовите пирожки поставете върху кухненска хартия, за да попие излишната им мазнина.
Хрупкави отвън, меки и пухкави отвътре!
Пирожките (Класическа рецепта) са чудни!
Коментари