Начин на приготвяне
Замесете твърдо тесто от пресятото брашно, водата, алкохола и солта. Оформете го на хлебче, покрийте го с влажна кърпа и го оставете да почине за 30 минути.
След това разточете тестото и отгоре нарежете кръгчета масло. Сгънете краищата, така че да стане пликче. оставете да почива 15 минути. Отново разточете и повторете процедурата 4 пъти. На четвъртия път разточете тестото тънко и с нагорещен нож изрежете квадратчета.
Във всяко квадратче разпределяме от плънката от яйца и сирене или сирене и месо*. Прегънете, така че стане на тригуна или пликче - пирожка. Подредете ги в подмазнена тавичка и ги намажете с разбито с малко вода яйце. Изпечете до готовност.
* За месната плънка нарежете ситно варено месо или шунка и го изпържете в малко масло с главичка скълцан лук. Овкусете със сол и пипер.