Начин на приготвяне
Измиваме пилето (500-600 г) и нарязваме на порционни парчета. Слагаме в тенджерка, наливаме вода и оставяме да се свари, като обираме образувалата се пяна.
Докато се вари пилето, измиваме добре ориза (1 ч.ч.) и накисваме в студена вода. Почистваме лука (1 бр.) и нарязваме на ситно.
В тиганче запържваме, задушаваме лука с малко олио. Прибавяме отцеден от водата ориз. Подправяме с черен пипер на вкус, сушена чубрица и щипка червен пипер.
Разбъркваме няколко пъти и пресипваме ориза в тавичка. Прибавяме натрошен пилешки бульон и свареното пилешко месо.
Наливаме 3-4 ч.ч. бульон от варене на пилето и слагаме във фурната на 180-200 г. Ако използваме стъклена тавичка, първо я слагаме в студена фурната и тогава включваме нагряване. Печем пилето с ориза до готовност.