Начин на приготвяне
Разбийте белтъците с щипка сол на пухкав сняг. Когато обърнете съда, те трябва да си останат неподвижни, а не да се разтичат.
Малко по малко сипвайте 45-те грама пудра захар към тях, без да преставате да разбивате.
В отделна купа сложете маскарпонето, олиото, прясното мляко, ванилията, кристалната захар и по-голямата част от сока от лимон плюс част от кората му - фино настъргана. На най-висока степен на миксера отново разбийте и тази смес.
Към нея прибавете на части брашното, пресявайки го с бакпулвера. Ще стане гъстичко, но не се тревожете. Може и да заделите малка част от брашното за добавяне накрая.
Започнете да интегрирате малко по малко белтъците към другата смес с плавни движения, за да останат възможно най-пухкави. Служете си със силиконова или дървена лъжица и в никакъв случай с миксер. Ако ви е останало от брашното, сега е моментът да си го добавите и него на същия принцип - с бавни, плавни и въртеливи движения на шпатулата.
Намазнете и набрашнете сравнително малка форма за кейк, преценете според количеството смес, което се е получило, имайки предвид, че ще бухне доста.
Сипете кексовата смес и печете на 180 градуса около 30 минути или до суха клечка. Не отваряйте фурната, за да проверявате през първите 25 минути. Изчакайте да се поохлади и извадете от формата.
Смесете лъжиците пудра захар със сока от останалия лимон и разбъркайте на кашичка. Ако ви се стори гъста или прекалено рядка, регулирайте със още захар или още сок. По желание оцветете с жълта сладкарска боя.
Полейте отгоре кейка с тази смес и украсете с още лимонови стърготини. Получава се чудно пухкав кекс със свеж цитрусов аромат и нежен цвят.
Да ви е сладко! Лимоновият кейк с белтъци и маскарпоне е страхотен.
Коментари
Това ми е втората изключително сполучлива рецепта от вас! Благодаря ви!