Свинска рибица с мед и два вида горчица

26/11/2017
Йорданка Ковачева
отЙорданка КовачеваМастър Шеф8404923167
"Всяка хапка месо ще се топи в устата и дълго ще помните вкуса на това свинско с два вида горчица "
Приготвяне25 мин.
Готвене20 мин.
Общо45 мин.
Порции2
Сготви+1 точки
12 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо2 061
  • Преглеждания за месеца32
  • Преглеждания за седмицата2
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена12

Необходими Съставки

  • свинско месо - 450 г рибица, цяла
  • мед - 3 с.л.
  • горчица - 4 - 5 с.л. дижонска + 4 - 5 с.л. ретро горчица
  • чесън - 3 скилидки
  • бренди - 50 мл
  • вода - 100 - 120 мл
  • черен пипер - на вкус
  • розмарин - на вкус
  • сол - на вкус
  • зехтин - около 80 - 90 мл
  • лимонов сок - 3 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

1. Почистете месото от ципи, жилички и бели мазни части. Измийте и подсушете добре. Разрежете го на 4 равни парчета и натъркайте с черен пипер, розмарин и щипка сол. Сипете половината от горчиците, меда, лимоновия сок и половината от зехтина и омесете добре рибицата, така че да е изцяло полепнала от сместта. Приберете в хладилник за 2 часа до една нощ.

2. Един час преди да започнете приготвянето на ястието, извадете месото от хладилника, за да престои на стайна температура (не повече от 20-23 градуса обаче).

3. Когато изтече това време, изстържете медено-горчичената марината от месото и към нея прибавете и останалата горчица.

4. Загрейте остатъка от зехтина на слаб огън и запържете леко скилидките чесън цели, леко смачкани или филирани - както предпочитате. Когато започнат да добиват цвят, ги отстранете и заделете настрана. Внимавайте да не покафенеят, защото биха развалили вкуса на ястието!

5. В тигана със същата мазнина усилете огъня и запечатайте от всички страни парчетата месо, за да задържим соковете и крехкостта. Когато имате апетитна златиста коричка от всички страни, сипете брендито (не стойте много близо, защото пръска), като по желание може да фламбирате или ако не, изчакайте няколко секунди и налейте топла водичката.

6. Намалете огъня до умерен и сипете сместа от горчица и мед заедно с чесъна.

7. Захлупете с капак и гответе 5-6 минути, като на половината на това време обърнете месото и разбъркайте соса, прибавете сол и пипер на вкус. След като отстраните от огъня, оставете ястието захлупено с капака още 10 минути.

За това време ще имате добре препечено месце отвън и крехко и розово отвътре. Ако ви се струва, че е сурово поради цвета, не се тревожете - това не е така. Въпреки всичко за тези, които са традиционалисти и искат месото да няма розови нотки, просто трябва да увеличат малко времето за готвене. Не прекалявайте обаче, за да не го изсушите и то да изгуби крехката си текстура.

8. Сервирайте топло, полято със вкусния сос. Прекрасно допълнение към ястието биха били едни печени на фурна картофки.

Добър апетит!подобни рецепти тук

5 9
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар