Пастет Лобио

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Мастър Шеф
8968k3k1
Пастет Лобио
Снимка: Sevdalina Irikova
2 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
40 мин.
Порции
6
"Пастет е твърде семпло наименование за тази божествена вкусотия, която непременно трябва да опитате"

Необходими Продукти

  • кремав боб - 650 - 700 г от буркан или сварен
  • бадеми - 1 ч.ч. сурови
  • сметана - 200 мл заквасена
  • чесън - 2 скилидки
  • кимион - 2 ч.л.
  • целина - 1/3 глава, малка
  • черен пипер - щипка
  • лют червен пипер - щипка
  • сол - на вкус
  • растителна мазнина
  • За гарнитура
  • червена пиперка
  • зелена пиперка
  • морков
  • краставица
  • зелен лук
  • репички
  • пълнозърнести хлебчета
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Ако не разполагаме с консерва зрял боб, си сваряваме. Накиснат от вечерта и измит на сутринта, го полусваряваме в студена вода. Изхвърляме я, наливаме гореща вода и го варим на слаб огън. 10 минути преди да го отстраним от котлона, прибавяме солта.

Използвам момента и в същата подсолена вода бланширам целината, по този начин овкусяваме и боба. Отцеждаме боба в гевгир, като не изхвърляме водата.

В блендер или с помощта на пасатор смесваме продуктите - боб, целина, сметана, чесън смлените бадеми и упоменатите подправки.

Ако текстурата на пастетa е по-гъста, добавяме от водата, в която е врял бобът.

Сервираме с препечени пълнозърнести хлебчета и пръчици от сурови зеленчуци.

Уточнение: Този вкусен пастет е от азербайджанската кухня (съжалявам, но няма такава в упоменатите национални кухни). На азерски боб е лобио, оттам е и наименованието на пастета. Сервира се с чурек, техен плосък хляб, чийто рецепта предстои да ви представя.

Съвет: Като практична домакиня ви поднасям идея: накиснатият боб може да бъде в по-голямо количество. Сварен по същата технология, заделяме необходимото количество за пастет, а от останалият приготвяме ястие.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: