Начин на приготвяне
Ако не разполагаме с консерва зрял боб, си сваряваме. Накиснат от вечерта и измит на сутринта, го полусваряваме в студена вода. Изхвърляме я, наливаме гореща вода и го варим на слаб огън. 10 минути преди да го отстраним от котлона, прибавяме солта.
Използвам момента и в същата подсолена вода бланширам целината, по този начин овкусяваме и боба. Отцеждаме боба в гевгир, като не изхвърляме водата.
В блендер или с помощта на пасатор смесваме продуктите - боб, целина, сметана, чесън смлените бадеми и упоменатите подправки.
Ако текстурата на пастетa е по-гъста, добавяме от водата, в която е врял бобът.
Сервираме с препечени пълнозърнести хлебчета и пръчици от сурови зеленчуци.
Уточнение: Този вкусен пастет е от азербайджанската кухня (съжалявам, но няма такава в упоменатите национални кухни). На азерски боб е лобио, оттам е и наименованието на пастета. Сервира се с чурек, техен плосък хляб, чийто рецепта предстои да ви представя.
Съвет: Като практична домакиня ви поднасям идея: накиснатият боб може да бъде в по-голямо количество. Сварен по същата технология, заделяме необходимото количество за пастет, а от останалият приготвяме ястие.