Gotvach.bg»Рецепти»Риба»Маринована риба»Маринована пъстърва

Маринована пъстърва

Галя ВасилеваГаля Василева
Новак
3217265
Маринована пъстърва
Снимка: Галя Василева
1 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Общо
20 мин.
Порции
6
"Вкусните мезета ги почвайте отсега, че имат нужда от време да отлежат"

Необходими Продукти

  • пъстърва - 2 риби /около 1.5 кг/
  • морска сол - 500 г
  • зехтин - 350 - 400 мл
  • дафинов лист - 7 - 8 бр.
  • черен пипер - млян и на зърна
  • мащерка - 1 ч.л.
  • розмарин - 1 ч.л.
  • риган - 1 ч.л.
  • лук - 3 глави
  • За маринатата
  • вода - 100 мл
  • оцет - 200 мл
  • подправки - същите
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пъстървите измиваме, почистваме от глави и кости и нарязваме на филенца. Подсушаваме и нареждаме в тава върху морската сол, след което покриваме и отгоре с морска сол. Така рибата престоява 24 часа.

На следващия ден подготвяме маринатата. Сипваме в тенджера водата и оцета и добавяме по една щипка от мащерката, розмарина, ригана, 2 бр. дафинов лист и 5-6 зърна чер пипер. Кипваме за 2-3 мин и оставяме под капак.

Рибата почистваме от солта, но не измиваме, така че може да останат кристалчета от нея по филето. Нареждаме рибата в тава и заливаме с топла марината. Така престоява още 12 часа.

Накрая започваме на редим в буркани или съд, в който ще съхраняваме за по-дълго време.

Аз използвам пластмасова кутия. Редим ред риба, ред лук на шайби, поръсваме с подправките. Така, докато наредим всички продукти.

Накрая заливаме със зехтин. Маринованата риба трябва да престои поне две седмици, преди да се консумира.

Маринованата пъстърва е много вкусна.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: