Начин на приготвяне
Пъстървите измиваме, почистваме от глави и кости и нарязваме на филенца. Подсушаваме и нареждаме в тава върху морската сол, след което покриваме и отгоре с морска сол. Така рибата престоява 24 часа.
На следващия ден подготвяме маринатата. Сипваме в тенджера водата и оцета и добавяме по една щипка от мащерката, розмарина, ригана, 2 бр. дафинов лист и 5-6 зърна чер пипер. Кипваме за 2-3 мин и оставяме под капак.
Рибата почистваме от солта, но не измиваме, така че може да останат кристалчета от нея по филето. Нареждаме рибата в тава и заливаме с топла марината. Така престоява още 12 часа.
Накрая започваме на редим в буркани или съд, в който ще съхраняваме за по-дълго време.
Аз използвам пластмасова кутия. Редим ред риба, ред лук на шайби, поръсваме с подправките. Така, докато наредим всички продукти.
Накрая заливаме със зехтин. Маринованата риба трябва да престои поне две седмици, преди да се консумира.
Маринованата пъстърва е много вкусна.