Начин на приготвяне
Готовите охладени филета подсушаваме и овкусяваме със сол и черен пипер. Поръсваме ги с лимонов сок и оставяме в хладилник за около час.
За приготвянето на соса ни е необходима малко мазнина, в която да запържим брашното до златисто.
Разбъркваме с дървена лопатка и прибавяме доматеното пюре, предварително размито с рибен бульон или топла вода.
Прибавяме и ароматите - пресованата изпечена скилидка чесън, пипера на зърна, дафиновите листа, розмарина, оцета, захарта и сол на вкус.
Захлупваме съда и сосът къкри на слаб огън, докато се редуцира. Прибавяме към него маслините.
През това време изпичаме филетата на грил тиган. Сервираме в порционни чинии и заливаме със соса.
Поднасяме ястието топло и с чаша бяло вино.
Съвет: Най-добрият бульон е от риба е рагу от сьомга. Когато приготвям от него супа, винаги заделям в бутилка и съхранявам във фризара. Обогатява и подсилва вкуса на соса, а ароматът е вълшебен.
Изпечените скилидки чесън имат съвсем различен и не толкова натрапчив вкус, особено за тези, които не понасят миризмата. Сладникавият му привкус е нотка очарование в ястията, сосове, дресинги и апетитни разядки.