Начин на приготвяне
Орио е малко крайбрежно рибарско селце на територията на област Паис Баско в Испания.
Начинът, по който по дългогодишна традиция хората там приготвят този вид бяла риба, се е наложил и придобил огромна слава, поради това, че с малко продукти и много усет и майсторство те са постигали прекрасен резултат и така приготвената риба била невероятно вкусна, крехка и сполучлива.
Ето как и ние можем да си я приготвим и да разберем причината за придобитата слава на това селце и метода на местните рибари, набрал такава популярност.
Пригответе скара, за предпочитане с дървени въглища. Разположете решетките на 10-12 см от огъня и изчакайте да остане на тлеещи въглени.
През това време пригответе рибата, като я почистите от вътрешностите и люспите, започвайки от опашката нагоре. Оставете я цяла, без да я цепвате напълно. Не премахвайте главата. Измийте и подсушете. Не премивайте много старателно - някои майстори на рибата казват, че когато се измие, от нея се губи ценна част от вкуса. С четка намажете със зехтин - отвътре и отвън и посолете.
Поставете цялата риба върху скарата и печете 10 минути от всяка страна. Ако огънят е много силен, може да намалите това време - имайте предвид, че и когато отстраните от него, тя ще продължава да се готви под действието на все още съществуващата топлина в нея.
Накълцайте скилидките чесън и ги запържете леко в зехтина на умерен огън. Чушката разполовете или може да накълцате. Сложете и нея при чесъна и налейте оцета. След няколко секунди отстранете от огъня.
Готовата риба извадете върху голямо плато и отворете, разделете на две като разгърната книга. Залейте с приготвената смес и по желание добавете още сол.
Поднесете веднага в компания с хубаво бяло вино.
Изключително крехка и невероятно вкусна риба, която си струва да опитате!