Начин на приготвяне
Почистете рибата без да махате главата, отрязвайки единствено опашната част и премахвайки централната кост. Клъцнете я леко надлъжно - само колкото да може да се разтвори добре като отворена книга.
Обелете и нарежете картофите на филийки или големи парчета и ги запечете със няколко лъжички зехтин и сол за около 10 минути на 200 градуса.
В тиган запържете в останалия зехтин чесъна, нарязан на ситно, цялото сухо чушле и накълцаните на ситно бадеми (на слаб огън), докато леко започнат да придобиват загар. Тогава налейте оцета, захлупете с капак и изключете котлона.
Поставете рибата отворена с кожата надолу върху картофите, залейте с бялото вино и малко сол и мушнете във фурната за 15 минути на 190 градуса.
Готовия лаврак залейте със чесновата смес и поръсете с магданоза. Поднесете ястието топло.
Рецептата е типична за зоната на Паис Баско и Навара - много лесен метод, зародил се във баското рибарско селце Орио - оттам и името на рецептата.
Най-разпространеният начин за приготвяне на рибата в този стил е освен на фурна - и на жар. Бадемите не присъстват в оригиналната рецепта, а са добавка от мен за повече разкош.
Лавракът Орио на фурна (Lubina estilo Orio) е готов.
Коментари
И виното замених с бира :) ... интерпретирах.
И като цяло едно голямо БЛАГОДАРЯ за рецептата! :
И виното замених с бира :) ... интерпретирах.
И като цяло едно голямо БЛАГОДАРЯ за рецептата! :)