Начин на приготвяне
Затоплете леко по-голямата част от водата и разтворете лъжицата мед и маята в нея.
Прибавете и бялото брашно и разбъркайте до получаване на рядка кашичка. Оставете на топло за 8 минути, като покриете с кърпа.
В останалата част от водата разтворете солта.
Сложете брашното в купа и направете кладенче (може и да го пресеете, но в ситото ще остават люспички от смлените цели житни зърна, не ги изхвърляйте, а си ги сипете в купата). В кладенчето сложете втасалата мая, олиото, лешниците, маковото и тиквено семе (цели ядки).
Започнете да замесвате тесто, като малко по малко наливате и водата със солта. Когато тя се абсорбира напълно и тестото започне да се отделя от стените на съда, го прехвърлете на набрашнен плот и месете 8-10 минути.
Трябва да получите меко, приятно тесто, лесно податливо на манипулиране. Оформете го на топка, намазнете и върнете в купата. Оставете на топло за час и половина-до два.
Втасалото тесто разточете леко, като по този начин ще изкараме въздуха от него. Прегърнете го от двете страни и после навийте.
Направете леки плитки разрези на повърхността и поставете в съда/формата, в която ще печете, покрита с хартия за печене (при мен е кръгла тавичка с диаметър 22 см) Приберете на топло за още 1 час.
Загрейте фурната на 200 градуса - долен реотан. Пълнозърнестия хляб поръсете с брашно (бяло или пълнозърнесто, както желаете) и маково семе. Изпечете за 25 минути или до суха клечка.
Ако желаете коричката на готовия хляб да е мека, след изваждане от фурната покрийте с кърпа за 5-10 минути.
Добър апетит. Пълнозърнестият хляб с лешници е много сполучлив.
Коментари