Gotvach.bg»Рецепти»Баница»Вита баница»Вита точена баница

Вита точена баница

МариянаМарияна
Мастър Шеф
7734k2k7
Вита точена баница
Снимка: Анонимен
3 / 6
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
105 мин.
Порции
4
"Аплодисменти за майсторите, които знаят как да приготвят най-вкусната вита баница с точени кори"

Необходими Продукти

  • плънката
  • яйца - 2 бр.
  • мляко кисело - 150 г
  • сирене - 160 г
  • крема сирене - 50 г
  • сол - 1 щипка
  • За тестото
  • брашно - 3 ч.ч.
  • вода - 1 ч.ч.
  • сол - 1 щипка
  • оцет - 1 с.л.
  • олио - 1 с.л.
  • олио - за намазване на тавата и корите
  • сусам - или ръсеница за поръсване
  • жълтък - за намазване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пресяваме брашното и го слагаме в тава. По средата правим кладенче и слагаме сол, оцет и олио. Топлата водичка и нея. Замесваме продължително меко тесто. Тестото трябва да е меко и еластично.

Делим го на 3 топки с равна големина. Всяка топка намазваме с олио и покриваме с кърпа да не съхне. През това време си намазваме плота с малко олио и разточваме с точилка на много тънка голяма кора.

Кората трябва да прозира. Като точим стават мехурчета. В купичка слагаме млякото, крема сиренето и предварително натрошеното сирене. Разбъркваме си плънката много добре с лъжица. Подправяме я с щипка сол.

Намазваме тънката кора с олио и после нанасяме от кашата. Навиваме на руло внимателно. Намазваме кръгла тава с олио и навиваме едното руло в кръг.

Правим по същия начин другите две рула и ги слагаме едно след друго, да стане като завит охлюв. Намазваме баницата с олио обилно.

Мажем с разбит жълтък с четка и поръсваме със сусам.

Печем в загрята на 200 градуса фурна до готовност. Хапваме готовата точена баница с айран.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: