Начин на приготвяне
Рибата е почистена. Запазваме главата и опашката. Във вътрешността ѝ сложете нарязан на кръгчета лимон, стръкове мащерка и малко черен пипер. Върху нея подредете резенчета от лимон и малко мащерка.
Настържете кората от шестте лимона. Смесете я с черния пипер и объркайте с едрата сол. Добавете и сока от лимоните, около 100-120 мл. Разбъркайте още веднъж.
Застелете тавичка с лист хартия за печене. Върху нея изсипете около 1/3 от солта и я разстелете на един слой.
Поставете рибата върху солта. Покрийте я напълно с останалата сол, като я потупвате, за да се слепи добре.
Печете рибата в предварително загрята фурна на 180-200 градуса 45-60 минути.
След като рибата изстине, почукайте по кората от сол с някакъв предмет, докато тя не се разчупи. Внимателно отстранете коричката и извадете рибата. Сервирайте със сезонна салата.
Съвет: Тъй като не обичам шаран, тази рецепта я приготвям за Никулден. Може да използвайте и друг вид бяла риба. Много сполучливи за тази рецепта са лавракът и ципурата.
Сьомговата пъстърва в кора от лимонена сол е страхотна.