Начин на приготвяне
Активира се маята, като се разбърква в топлата вода с две кубчета кафява захар, разбърква се и оставяме да шупне за 10-15 минути. Сипва се в средата на брашното, добавят се олио, заквасена сметана, сол и замесваме средно меко тесто.
Покрива се с фолио и оставяме на топло да втаса, докато удвои обема си. Отделя се топче 1/3 от тестото за средата. Останалата част се разточва на правоъгълна кора. В купа смесваме натрошено сирене, извара и риган.
Разбъркваме добре и намазваме разточената кора, после навиваме на руло. С нож се реже на кръгчета по 2 см и се нареждат в тава върху хартия за печене. От малкото тесто се оформя плоска питка в средата.
С пръсти се притискат кръгчета нарязани маслинки. Тестото се оставя да втаса отново за 20 минути. През това време от малко бяло брашно и вода се замесва тесто за декорацията. Разточва се и с нож се изрязва котва - символът на морето.
Питката се намазва с разбит с 1 с.л. олио жълтък. Залепваме в средата котвата и поръсваме със сусам и маково семе. Печем в загрята фурна 180 градуса около 35-40 минути, като към края се покрива с фолио да запазим златистия цвят.
Изважда се и се покрива с чиста кърпа. След 5 минути можете да разчупите и да хапнете вкусна и мека питка.
Коментари