Начин на приготвяне
В купа сложете млякото, водата, захарта и към тях добавете начупената мая. Разбъркайте и изчакайте да шупне. Направете кладенче в брашното и изсипете активиралата се мая, олиото и солта. Омесете гладко и нелепнещо тесто.
Прехвърлете го в намазнена купа, покрийте със стреч фолио и го оставете да удвои обема си.
Сипете олио в широк съд и сложете нарязаното на ситно кисело зеле. Пържете на слаб огън около един час, като често го разбърквате. Щом зелето е достатъчно омекнало, го избутайте в края и в освободеното място добавете каймата.
Разбърквайте я, докато стане на трохи. Прибавете сварения ориз, разбъркайте и махнете от огъня. Оставете плънката леко да се охлади.
От втасалото тесто вземете две трети и разточете кръг, малко по-голям от тавата, която ще използвате. Намазнете или застелете готварска хартия в тавата. Поставете разточеното тесто и го оставете да излиза два-три пръста извън тавата. Надупчето го на няколко места с вилица и изсипете плънката.
Разпределете я равномерно. От останалото тесто разточете по-малък кръг и с него покрийте плънката.Захлупете с излишното тесто и притиснете с пръсти или вилица да се съединят двата листа.
Покрийте и оставете за 30 минути. Надупчете на няколко места, разбъркайте жълтъка с прясното мляко и с помощта на четка намажете питката.
Печете в загрята фурна на 180 градуса около 40 минути.
Питката с плънка от кисело зеле и кайма е много вкусна.