Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Пълнена Питка»Питка с плънка от кисело зеле и кайма

Питка с плънка от кисело зеле и кайма

Питка с плънка от кисело зеле и кайма
Снимка: Елена Стефанова Йорданова
1 / 5
29/05/2022
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
110 мин.
Общо
150 мин.
Порции
8
"Питка, с която никакво друго ядене не ви е нужно"

Необходими Продукти

  • кисело мляко - 200 г (стайна температура)
  • вода - 100 мл (хладка)
  • мая - 20 г прясна
  • олио - 2 с.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • захар - 1 ч.л.
  • брашно - около 500 г
  • За плънката
  • зеле - 1/2 кисела зелка (средна)
  • кайма - 150 г
  • ориз - 100 г сварен
  • олио
  • жълтък - 1 бр. за намазване
  • прясно мляко - 1 с.л. за намазване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В купа сложете млякото, водата, захарта и към тях добавете начупената мая. Разбъркайте и изчакайте да шупне. Направете кладенче в брашното и изсипете активиралата се мая, олиото и солта. Омесете гладко и нелепнещо тесто.

Прехвърлете го в намазнена купа, покрийте със стреч фолио и го оставете да удвои обема си.

Сипете олио в широк съд и сложете нарязаното на ситно кисело зеле. Пържете на слаб огън около един час, като често го разбърквате. Щом зелето е достатъчно омекнало, го избутайте в края и в освободеното място добавете каймата.

Разбърквайте я, докато стане на трохи. Прибавете сварения ориз, разбъркайте и махнете от огъня. Оставете плънката леко да се охлади.

От втасалото тесто вземете две трети и разточете кръг, малко по-голям от тавата, която ще използвате. Намазнете или застелете готварска хартия в тавата. Поставете разточеното тесто и го оставете да излиза два-три пръста извън тавата. Надупчето го на няколко места с вилица и изсипете плънката.

Разпределете я равномерно. От останалото тесто разточете по-малък кръг и с него покрийте плънката.Захлупете с излишното тесто и притиснете с пръсти или вилица да се съединят двата листа.

Покрийте и оставете за 30 минути. Надупчете на няколко места, разбъркайте жълтъка с прясното мляко и с помощта на четка намажете питката.

Печете в загрята фурна на 180 градуса около 40 минути.

Питката с плънка от кисело зеле и кайма е много вкусна.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
57
40
30
20
10
Дай твоята оценка: