Начин на приготвяне
За тази пита за Никулден киселото мляко се разрежда с водата, добавя се захарта, разбърква се, за да се разтопи, и леко се затопля.
Три чаши от брашното се пресяват 3 пъти заедно със солта и маята. Прави се кладенче в средата и се сипват олиото, леко разбитите 1 цяло яйце и 1 белтък и айрана.
Омесва се тесто, като постепенно се прибавя от останалото брашно. Трябва да се получи гладко и меко нелепнещо тесто. Оставя се да втаса покрито в съд, намазан с олио.
Втасалото тесто се оформя по желание и се поставя в намазана или покрита с хартия за печене тава с диаметър 24 см. Оставя се отново да втаса.
Намазва се 2-3 пъти с разбит жълтък (останал от двете яйца), смесен с няколко капки олио, прясно мляко или вода.
Печете празничната питка в предварително загрята фурна на 170-180 °C.
Празничната Никулденска питка се остава върху решетка да изстине напълно и се завива с кърпа.
Източник: Radina Atanasova - Кулинарна Мрежа