Начин на приготвяне
Слагаме в тенджера вода да заври.Добавяме солта и оцета и след това чукваме яйцата вътре във врящата вода. Варим около 2 мин. Яйцата трябва да са рохки.
Изкарваме ги и ги слагаме на кухненска хартия. Филията хляб разрязваме на две и запичаме на тостер, бекона пържим на грил тиган (може и хляба да запечем на грил тигана).
Сос Холандез приготвяме като яйчени жълтъци се сипват в огнеупорна купичка и се поставят върху котлон на водна баня. Разбиват се интензивно, докато станат на плътна пяна. На порции се прибавя краве масло, като непрекъснато се бърка.
Разбиването продължава, докато маслото се разтвори напълно и се получи гладък сос. Сосът се подправя с лимонов сок, черен пипер и сол.
Тънкост! Ако по време на приготвянето сосът се пресече и стане на бучки, може да се прибавят 2-3 с.л. гореща вода и да се разбърка интензивно.
Когато всичко е готово, за канапе се слага препеченият хляб, върху него внимателно се слагат двете поширани яйца, отгоре се слага сос Холандез и най-отгоре се слага черна сол и над тях се слага чери доматчето и магданозът.
Бон Апети