Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Кремове»Мусове»Новогодишен мус от бял шоколад с шампанско и малини

Новогодишен мус от бял шоколад с шампанско и малини

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Новогодишен мус от бял шоколад с шампанско и малини
Снимка: Yordanka Kovacheva
6 / 7
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Общо
25 мин.
Порции
4
"Разбира се, че мусът за Нова година ще е с шампанско, как иначе"

Необходими Продукти

  • бял шоколад - 150 г
  • малини - 100 г пресни
  • сметана - 200 мл сладкарска, течна
  • белтък - 1 бр.
  • шампанско - 250 мл
  • захар - 3 - 4 с.л.
  • желатин - 10 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разтворете захарта във шампанското и поставете на котлона, за да се сгрее половината от него. През това време хидратирайте желатина според указанията на производителя.

Преди да е завряло шампанското, отстранете от огъня, изчакайте една минута и разтворете в него желатина. Смесете с другата половина от пенливото вино и разбъркайте добре.

В четири чаши за шампанско пуснете по 4-5 малинки цели. Налейте прозрачната течност до по-малко от половината от нивото на чашите и оставете да стегне под наклон.

След като желатинът се е втвърдил, пригответе шоколадовия мус. За целта предварително си охладете добре сметаната и я разбийте с миксер на висока степен, докато стане плътна и пухкава, но не прекалено.

Разтопете белия шоколад на слаб огън или водна баня и го сипвайте на части по ръбовете на съда при сметаната. Със силиконова шпатула и въртеливи движения го интегрирайте до цялостно хомогенизиране.

Накрая разбийте на твърд сняг белтъка с щипка сол и прибавете при муса отново с плавни въртеливи движения, за да остане той пухкав и въздушен.

Напълнете чашките догоре с тази бяло шоколадова смес и приберете в хладилник за няколко часа, за да стегне. Ако бързате може да консумирате и веднага, разликата е, че мусът ще е по-ефирен и не толкова плътен.

Преди поднасяне украсете с останалите малини и по желание поръсете със златни пръчици за празничен разкош.

Един достоен мус, с който да посрещнем Новата година и трапезата ни да е елегантна и красива.

Весели празници! Новогодишният мус от бял шоколад с шампанско и малини е страхотен.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
511
40
30
20
10
Дай твоята оценка: