Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Тирамису»Тирамису с печен шоколадов блат

Тирамису с печен шоколадов блат

marcheva14marcheva14
Мастър Шеф
1k10k3k1
Тирамису с печен шоколадов блат
Снимка: marcheva14
1 / 6
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
60 мин.
Порции
8
"Еврика - открихме, че като добавим печен шоколадов блат към тирамисуто, то става двойно по-вкусно"

Необходими Продукти

  • ШОКОЛАДОВ БЛАТ
  • шоколад - 150 г, черен около 60 %
  • масло - 100 г
  • захар - 100 г, кристал
  • яйца - 3 бр. L, разделени, стайна температура
  • какао - 6 г или около 1 1/2 ч.л.
  • сол - 1 щипка
  • МАСКАРПОНЕ КРЕМ
  • маскарпоне - 400 г, стайна температура
  • сметана - 200 мл, висок процент 30 - 35 %
  • пудра захар - 90 г
  • желатин - 1 пакет /10 г/
  • вода - 40 мл, студена
  • ванилия - 2 ч.л., екстракт
  • бишкоти - 18 - 22 бр. Савоярди
  • прясно мляко - 250 мл, стайна температура
  • разтворимо кафе - 1 ч.л.
  • вино марсала - 2 пълни капачки
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Кейкова форма, покрита с хартия, и да има дръжки от хартията - 26/12 см.

Фурна - 170 градуса.

Поставя се на водна баня шоколадът заедно с маслото. Разтопяват се на умерена температура.

Яйцата се разделят на жълтъци и белтъци. Жълтъците един по един се прибавят към шоколадовата смес, разбърква се с телена бъркалка. Добавя се какаото и щипката сол. Разбърква се.

Белтъците се разбиват с миксер на сняг, като на порции се прибавя и захарта. Внимателно шпатула по шпатула се прибавят към шоколадовата смес. Разбърква се до хомогенност.

Сместа се изсипва в кейковата форма.

Пече се на 170 градуса за около 25 минути или до влажна клечка, поставена в средата на сместа. Блатът може да се начупи, но това не е проблем. След изваждането му от фурната той ще спадне. Не се изважда от формата.

Сметаната се разбива до твърди върхове. Прибавя се маскарпонето, ванилията и пудрата захар. Разбърква се с телена бъркалка до хомогенност.

В купичка се изсипва желатинът с 40 мл студена вода. Поставя се на много слаб котлон, за да се втечни. Охлажда се и се излива в сметановата смес. Разбърква се с телена бъркалка.

В подходяща купа се изсипва млякото с разтворимото кафе, добавя се и виното Марсала. Разбърква се, докато се усвои кафето.

Върху охладения шоколадов блат се изсипва 1/2 от маскарпонето. Разпределя се.

Всяка бишкота се потопява в млякото с кафето и се подреждат плътно една до друга върху крема. Залива се с още 1/2 от маскарпонето и отново се подреждат натопени бишкоти.

Оставя се в хладилник за около 6 часа.

След това време се минава с нож от тясната страна на формата и с помощта на хартиените дръжки тирамисуто се изважда и поставя в подходящ поднос. Много внимателно се отстранява/измъква хартията. Посипва се обилно с какао.

Тирамисуто с печен шоколадов блат е чудно!

Източник: zuleyha terzi

Всяка бишкота определя нарязването на парчета.

Виното Марсала може да се замени с подходящ ликьор, а може и да се пропусне. По избор е.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
56
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Sevdalina Irikova
Sevdalina Irikova
Ами прав си е Мечо Пух : " Колкото повеве, толкова повече....". Отказвам виртуална почерпка, запретваме ръкавите и приемаме предизвикателството за тази рецепта. Проявената смелост за сладъкият десерт се дължи на това, че мамето ми е на гости и ще помага! Поздрав най-сърдечен!
10.12.2017 18:34
1
1
Покажи всички подкоментари