Начин на приготвяне
Най-напред се приготвя плънката. Орехите се натрошават на едро с чопър. Смесват се с галетата, стафидите, канелата и настърганите на ситно ренде лимонова и портокалова кора.
Кравето масло се разтопява на бавен огън.
Взима се една кора за баница, намазва се добре с разтопеното масло и се поръсва от ореховата плънка. Отгоре се слага отново кора върху първата. С помощта на дълъг шиш за плетене започваме да навиваме на руло. След което хващаме двата края на рулото и ги събираме към средата. Получава се руло-хармоника. Изваждаме внимателно шиша за плетене. Така се процедира, докато свършат корите и плънката.
В средно голяма тавичка поставяме първото, а след това последователно нареждаме и другите рула.
Поливаме с краве масло и печем баклавата на умерена температура до порозовяване.
Докато баклавата е във фурната, можем да приготвим захарния сироп.
В тенджерка слагаме захарта и водата. Като заври, добавяме лимонената киселина и ванилията. Оставяме леко да се охлади.
Баклавата се изважда от фурната и щом изстине, се полива със сиропа.
Два часа след това, когато е напълно студена баклавата, се завива със алуминиево или стреч фолио и се забравя да отлежи до Коледа!
Бележка: Тази рецепта големият ми син научи, когато беше на 15 години, и започна да работи в един сладкарски цех. Шефът му показа как се прави тази невероятна баклава и той от години традиционно за Коледа и Нова година я приготвя. Принципно я прави поне 15 дни преди Коледа, защото колкото повече отлежи, става по-хубава!
Парче от тази баклава ще снимам и покажа на Коледа. Дотогава я забравям! :)
Специалната баклава на моя син е страхотна!