Gotvach.bg»Рецепти»Баница»Баклава»Турската баклава на Анне

Турската баклава на Анне

Mimi PenevaMimi Peneva
Новак
3301722
Турската баклава на Анне
Снимка: Mimi Peneva
1 / 2
25/02/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
360 мин.
Готвене
120 мин.
Общо
480 мин.
Порции
30
"Това не е просто рецепта за баклава, а майсторски клас по приготвяне на вкусна баклава, за какъвто отдавна мечтаехте"

Необходими Продукти

  • брашно - 2 кг
  • яйце - 1 голямо
  • марна вода - колкото поеме за меко тесто / колкото меката част на ухото/
  • лимони - 2 бр.
  • захар - 1 1/2 кг
  • масло - 100 г за захарния сироп
  • масло - за подмазване на тавата
  • олио - 50 г за захарния сироп
  • олио - малко за намазване на предпоследната кора
  • орехи - 1 кг млени на ситно
  • нишесте - 20 пакета Ванилия
* мерки и количества

Начин на приготвяне

85 кори - 2 кг брашно и 1 яйце, добавям вода непрекъснато, докато тестото стане меко като меката част на ухото. Не трябва да лепне. Оставям малко да почине и го разделям на малки топчици, колкото средно яйце.

Тайната е в точенето на корите. Плота, върху който ще се точи, се поръсва обилно със нишесте Ванилия и всяка кора, докато се точи, също се поръсва непрекъснато с нишесте и така се точи. Готовата кора се разпъва върху чаршаф и всяка следваща се нарежда до нея, аз използвам почти три чаршафа и често слагам дори една върху друга, но понеже са обилно разточени с нишесте, не залепват една за друга.

Подмазвам тавата с масло и слагам първата кора, ако е голяма изрязвам, докато стане, колкото е тавата, не загъвам краищата, за да не става дебело. Между всяка кора ръся само орехи, когато ми останат две последни кори, на предпоследната слагам олио и разнасям и чак тогава слагам последната кора.

Разрязвам, както може да се види на готовата баклава. Слагам около 100 г масло и добавям и олио, леко запържвам, но да не става кафяво или черно, съвсем леко да си смени цвета.

Вече готовата за печене баклава заливам с маслото и олиото и трябва да направи онзи звук, когато капвате вода върху загрят котлон.

Когато баклавата се изпече, я заливам с литър вода и кило захар, направени на сироп, но когато корите са ми много, както в случая, с литър и половина вода и също толкова захар, добавям задължително сока на два лимона, за да не се захароса баклавата, когато изстини.

При топла баклава заливам със студен сироп.

Ами, това е! И да Ви е сладко!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: