Начин на приготвяне
В дълбока купа се смесват захарта, смлените орехи и канелата. Сместа се разбърква хубаво. Вземат се две кори и се поръсват хубаво и равномерно със сместа (захар, канела и смлените орехи).
Поръсените кори се навиват на хлабаво руло. След това се режат на разстояние от два пръста, за да се получат розичките. Готовите розички се редят в тава плътно една до друга. Същото се повтаря и с останалите кори. Ако ви остане от сместа, след като се навили всички кори се поръсва отгоре с нея.
След като всички розички са подредени се слага олиото да заври. Най-добре е да сложите олиото в чайник. След като заври олиото се сваля от котлона и внимателно се сипва по малко от него във всяка розичка.Така розичките ще се отворят.
Готовата баклава се пече в предварително загрята фурна на 170-180 градуса за около 20-30 минути.Трябва леко да се зачервят корите. След като извадим баклавата от фурната се оставя да изстине хубаво.
Когато изстине баклавата се приготвя сиропът. За сиропа на котлона се слагат водата, ванилията и захарта. Количеството захар зависи от това колко сладка искате да бъде баклавата. Сиропа се вари до сгъстяване. След това се залива баклавата със сиропа. Готовата баклава се остава за няколко часа да поеме сиропа.