Начин на приготвяне
Обелете скаридите и запазете всички обелки. За тази рецепта е задължително те да са пресни, т.е. - сурови, а не бланширани.
Сьомгата поръсете със сока от лимон и мандарина и натъркайте със черен пипер и копъра. Оставете да престои 20-30 минути.
Нарежете чесъна на тънки кръгчета и го запържете за кратко в сгорещения зехтин. Добавете обелките от скариди и гответе 2 минути, за да пуснат аромата си. Притискайте главите, за да излезе сосчето оттам - то има ценни вкусови качества.
Налейте шампанското и гответе, докато се изпари наполовина, след което отцедете рибата от цитрусовата марината, подсушете я леко, а маринатата сипете при шампанското. Прецедете, изхвърлете обелките и върнете на огъня.
Сложете маслото и щом се разтопи, положете рибите с кожата надолу. Ако течността се е редуцирала много, добавяйте по малко шампанско. Гответе филетата 3-4 минути от всяка страна (зависи от дебелината на филетата, затова ако вашите са много дебели, увеличете малко времето). Огънят трябва да е малко над умерения - до силен. В последната минута добавете и обелените скариди и шафрана, счукан с малко сол.
В плата за сервиране сложете филетата сьомга и върху всяко положете небрежно 2-3 скариди.
Върнете веднага соса на котлона при слаб огън и налейте сметаната.
Овкусете с още сол, разбъркайте за кратко и отстранете от огъня.
Залейте всяко плато с соса и украсете с малки и нежни власинки шафран.
Поднесете при празнични поводи със добро питие. Гарантирано ще впечатлите всички с това вкусно ястие.