Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с месо»Патешко месо»Патешко магре»Празнично Патешко Магре с дългозърнест ориз и бял сос

Празнично Патешко Магре с дългозърнест ориз и бял сос

ЗориЗори
Гуру
1k10k5k7
Празнично Патешко Магре с дългозърнест ориз и бял сос
Снимка: Зори
5 / 6
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
70 мин.
Порции
2
"Изискано и стилно - не пропускайте да опитате нашето Празнично Патешко Магре с дългозърнест ориз"

Необходими Продукти

  • за патешкото магре
  • патешки гърди - 2 бр. (магре)
  • чесън - 1 скилидка
  • розмарин - 2 пресни стръка
  • пармезан - 50 г сирене
  • лимонова кора - кората от 1 лимон
  • сол
  • черен пипер
  • за гарнитурата
  • кромид лук - 1 глава
  • дългозърнест ориз - 200 г
  • пилешки бульон - 400 мл
  • розмарин - 1 клонка
  • пармезан - 50 г сирене
  • зехтин - 30 мл за готвене
  • сол
  • черен пипер
  • за соса
  • чесън - 1 скилидка
  • кромид лук - 1/2 глава
  • зелена чушка - 1/2 бр.
  • бяло вино - 50 мл
  • мащерка - 1 ч.л.
  • пилешки бульон - 200 мл
  • мед - 2 с.л.
  • брашно - 1 с.л.
  • краве масло - 30 г
  • сол
  • черен пипер
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Изрязва се излишната мазнина от патешките гърди и се прави прорез по дължината на месото, за да се получи джоб.

За плънката на магрето нарязваме на ситно розмарина, скилидката чесън, настърганите лимонова кора и сирене Пармезан, добавяме черен пипер и разбъркваме. Пълним патешките гърди със сместа и защипваме с клечки за зъби прорезите, за да не излезе плънката. Посоляваме ги със сол и черен пипер и оставяме настрани да се овкусят и месото да си почине на стайна температура, за да не се свие при термичната обработка.

През това време пригответе гарнитурата от дългозърнест ориз.

Оризът се измива и отцежда от водата.

Загрява се пилешкият бульон.

Лукът се нарязва на ситно и запържва в зехтина. Добавя се оризът и след като стане полупрозрачен, се налива бульона. Прибавя се клонката розмарин и се готви 10 минути под капак. След което котлонът се изключва и оризът се оставя още 10 минути под капак. Поръсва се със сол и черен пипер, добавя се настърганият Пармезан и се разбърква.

За соса:

Кромидът и чесънът се обелват и нарязват на ситно. Чушката се почиства от семенцата и също се нарязва на дребно. Всичко се запържва в маслото до омекването на зеленчуците, добавя се брашното и щом се позапържи, се слага медът и бялото вино. Долива се пилешкият бульон, овкусява се с мащерката и се оставя на намалена температура 10 минути, за да се сгъсти. Поръсва се накрая със сол и черен пипер.

За Магрето:

Включете фурната на 200°C, за да се загрее предварително.

Поставете Магрето с кожата надолу в студен тиган, след което увеличете температурата.

Дръжте месото, докато мазнината се стопи (около 5 минути), след което обърнете на другата страна за 1-2 минути.

Прехвърлете го в алуминиево фолио, оформете пакетчета от него и ги прехвърлете в тавичка във фурната за 6-8 минути.

Оставете готовото месо да почине, преди да го нарежете.

Оформете порции, като гарнирате нарязаното месо с дългозърнестия ориз и го залеете със сос.

Празничното Патешко Магре с дългозърнест ориз и бял сос е готово!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
59
40
30
20
10
Дай твоята оценка: