Начин на приготвяне
Първо, стафидите, боровинките, сушените сини сливи и кайсии се накисват в беля ром за около половин час.
В купа се разбиват омекналото масло и захарта на пухкав крем. Едно по едно се прибавят яйцата, като след всяко сместа се продължава да се разбърква. На няколко пъти се прибавя пресятото брашно с размесения в него бакпулвер и ситно смлените бадеми. Разбъркването продължава.
Следват миксът от смлените коледни подправки и ванилията. Ако нямаме на разположение готов микс, то спокойно можем да си го приготвим сами, като се смелят на ситно канела, джинджифил, кардамон, индийско орехче и анасон. Накрая се слагат отцедените от рома и нарязани сушени плодове, захаросаните портокалови корички и орехите, начупени на едри парчета. Сместа се обърква хубаво с лъжица.
Използва се продълговата форма за кекс, покрита с хартия за печене. Готовото тесто се изсипва във формата, заглажда се и се украсява с белените бадеми.
Слага се във фурна, загрята на 180 градуса, като температурата след половин час се намаля на 150 градуса и се пече още около час и четиридесет минути или докато забита клечка за зъби излезе суха.
Ако започне да изгаря отгоре, се покрива с алуминиево фолио. След като е готов кейкът, се оставя да изстине във формата и след това се полива с рома, в който са киснали плодовете.
Продуктите са за един малък коледен сладкиш, но спокойно може да се удвоят.