Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Кекс»Празничен кейк с коледни подправки

Празничен кейк с коледни подправки

Празничен кейк с коледни подправки3 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
70 мин.
Порции
6
"Духът на Коледа се усеща във всяко кътче от дома, но някак най-силно в кухнята"

Необходими Продукти

  • краве масло - 100 г
  • кафява захар - 100 г
  • яйца - 2 бр.
  • брашно - 120 г
  • бакпулвер - 1/2 к.л.
  • бадеми - 30 г ситно смлени
  • бял ром - 70 мл
  • стафиди - 50 г
  • червени боровинки - 50 г сушени
  • сушени сини сливи - 50 г
  • сушени кайсии - 50 г
  • коледни подправки - 1 к.л. микс от смлени
  • ванилия - 1 ампула
  • портокалови корички - 50 г захаросани
  • орехи - 70 г
  • бадеми - за украса белени
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първо, стафидите, боровинките, сушените сини сливи и кайсии се накисват в беля ром за около половин час.

В купа се разбиват омекналото масло и захарта на пухкав крем. Едно по едно се прибавят яйцата, като след всяко сместа се продължава да се разбърква. На няколко пъти се прибавя пресятото брашно с размесения в него бакпулвер и ситно смлените бадеми. Разбъркването продължава.

Следват миксът от смлените коледни подправки и ванилията. Ако нямаме на разположение готов микс, то спокойно можем да си го приготвим сами, като се смелят на ситно канела, джинджифил, кардамон, индийско орехче и анасон. Накрая се слагат отцедените от рома и нарязани сушени плодове, захаросаните портокалови корички и орехите, начупени на едри парчета. Сместа се обърква хубаво с лъжица.

Използва се продълговата форма за кекс, покрита с хартия за печене. Готовото тесто се изсипва във формата, заглажда се и се украсява с белените бадеми.

Слага се във фурна, загрята на 180 градуса, като температурата след половин час се намаля на 150 градуса и се пече още около час и четиридесет минути или докато забита клечка за зъби излезе суха.

Ако започне да изгаря отгоре, се покрива с алуминиево фолио. След като е готов кейкът, се оставя да изстине във формата и след това се полива с рома, в който са киснали плодовете.

Продуктите са за един малък коледен сладкиш, но спокойно може да се удвоят.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
56
40
30
20
10
Дай твоята оценка: