Gotvach.bg»Рецепти»Морски дарове»Празнична рецепта за миди от Галисия

Празнична рецепта за миди от Галисия

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Празнична рецепта за миди от Галисия
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
60 мин.
Порции
6
"Разчупете традицията и на празника поднесете ястие, с което ще очаровате гостите"

Необходими Продукти

  • миди - 2 кг (бели песъчни )
  • лук - 1 глава
  • червена чушка - 2 бр. печена
  • люта чушка - 1 бр. суха
  • чесън - 2 скилидки
  • доматен сос - 2 - 3 с.л.
  • брашно - 2 - 3 с.л.
  • бяло вино - 1 ч.ч.
  • зехтин - 75 мл
  • магданоз - 2 с.л. пресен или сушен+за украса
  • дафинов лист - 1 бр.
  • червен пипер - 1 ч.л.
  • сол - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Заливаме мидите с вода и сол /50-60 г на литър/. Оставяме да престоят 3-4 часа, сменяйки водата на всеки час. Така те ще пуснат всичкия пясък, който са събрали, и няма да ни хрупкат, докато ги похапваме. Не се стряскайте от количеството пясък, което ще отделят, това е знак, че качеството на мидите е добро.

Загряваме виното със дафиновият лист и ги слагаме да се сготвят за 2-3 минути в него под капак. Те ще се отворят и ще пуснат течност. Изваждаме ги и оставяме настрана, а виното със отделения от мидите сос ще използваме по-нататък.

Нарязваме лука и чесъна на много ситно и ги запържваме до златисто във зехтина заедно със лютото чушле. За тези от вас, които не са почитатели на лютото, може да пропуснете тази стъпка.

Добавяме червената чушка, нарязана на едричко, и намаляваме огъня до минимум, след което слагаме червения пипер и след секунди и брашното. Готвим за кратко, за да изчезне миризмата на сурово, но не трябва да прекаляваме, за да не нагарча после пиперът.

Наливаме течността, заделена по-рано, и бъркаме до получаване на гладка кашичка.

Увеличаваме огъня до умерен и наливаме малко водичка, за да разредим (около 120 мл), и доматения сос. Оставяме да се готви 10 минути и овкусяваме със сол и черен пипер, като внимаваме да не пресолим, тъй като сосчето, пуснато от мидите, си е солено.

Добавяме мидите и готвим още две минути, бъркайки внимателно, след което изключваме котлона и оставяме съда с ястието още две минути, за да се поемат добре всички аромати.

Веднага след това сервираме, поръсвайки с пресен или сушен магданоз.

В испанската област Галисия това ястие или прекрасно мезе е задължителна част от коледното меню. Предлагам го като идея за нещо различно, с което бихме могли да разнообразим празничната трапеза.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
511
40
30
20
10
Дай твоята оценка: