Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Сладкиш от Галисия (Bica Gallega)

Сладкиш от Галисия (Bica Gallega)

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k35k16k16k12
Сладкиш от Галисия (Bica Gallega)
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 11
22/02/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
35 мин.
Порции
8
"Запишете си рецептата на видно място, защото ще искате да хапвате от този сладкиш отново и отново"

Необходими Продукти

  • брашно - 220 г
  • бакпулвер - 13 г
  • яйца - 3 бр.
  • сладкарска сметана - 160 мл течна
  • масло - 110 г меко
  • захар - 220 г + за поръсване
  • лимонов сок - 1 с.л.
  • сол - 1 щипка
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разбийте мекото масло със захарта на гладък крем и добавяйте яйцата едно по едно при непрестанно разбиване. Докато не се усвои едното, не слагайте следващото.

Сложете сметаната и лъжичка лимонов сок и работете с миксера още за кратко, докато получите хубаво еднородно пухкаво кремче.

Пресейте брашното с бакпулвера и щипка сол и добавете към яйчено-сметановата смес на части, разбърквайки внимателно с дървена лъжица, докато се усвоят напълно.

Изсипете на тънък около 1-1.5 см. пласт в правоъгълна или кръгла подходяща тавичка, покрита с хартия за печене, и поръсете с около 3-4 с.л. захар. Последната стъпка ще ни гарантира автентичния вид на този сладкиш - с хрупкава, леко напукана от захарта коричка.

Изпечете на 170 градуса в предварително загрята фурна за около 20 минути или до суха клечка.

Поради силната масленост сладкишът се отделя лесно от хартията за печене или директно от формата, но е крехък и нежен, затова внимавайте да не се разчупи.

Текстурата му е влажна и се топи в устата. Съветът ми е първо да го опитате така, а при следващи пъти да пробвате с различни добавки за малко по различен аромат (и без такива си е ароматен, особено ако сте ползвали качествено масло и домашни яйца) като ванилия, ром, анасонови ликьори, канела.

Традиционен от Галисия, но обичан в цяла Испания, този лесен сладкиш очарова със своята мека нежност и вкус.

Да ви е сладко!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
56
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Теодора  Иванова Каменова
Теодора Иванова Каменова
Дани, страхотна рецепта, уникален сладкиш-ароматен, по-пухкав от пандишпан, с много крехка захарна корица, благодаря ти за подробното описание. Благодарение на това ми се получи много хубав.Горещо препоръчвам на всички, които обичат фини маслени сладкиши !
24.02.2018 15:47
1
1
Покажи всички подкоментари