Начин на приготвяне
Разбийте мекото масло със захарта на гладък крем и добавяйте яйцата едно по едно при непрестанно разбиване. Докато не се усвои едното, не слагайте следващото.
Сложете сметаната и лъжичка лимонов сок и работете с миксера още за кратко, докато получите хубаво еднородно пухкаво кремче.
Пресейте брашното с бакпулвера и щипка сол и добавете към яйчено-сметановата смес на части, разбърквайки внимателно с дървена лъжица, докато се усвоят напълно.
Изсипете на тънък около 1-1.5 см. пласт в правоъгълна или кръгла подходяща тавичка, покрита с хартия за печене, и поръсете с около 3-4 с.л. захар. Последната стъпка ще ни гарантира автентичния вид на този сладкиш - с хрупкава, леко напукана от захарта коричка.
Изпечете на 170 градуса в предварително загрята фурна за около 20 минути или до суха клечка.
Поради силната масленост сладкишът се отделя лесно от хартията за печене или директно от формата, но е крехък и нежен, затова внимавайте да не се разчупи.
Текстурата му е влажна и се топи в устата. Съветът ми е първо да го опитате така, а при следващи пъти да пробвате с различни добавки за малко по различен аромат (и без такива си е ароматен, особено ако сте ползвали качествено масло и домашни яйца) като ванилия, ром, анасонови ликьори, канела.
Традиционен от Галисия, но обичан в цяла Испания, този лесен сладкиш очарова със своята мека нежност и вкус.
Да ви е сладко!
Коментари