Начин на приготвяне
Това е автентична рецепта от зоната на Галисия, която основно се приготвя по време на карнавалите, оттам и името ѝ, което означава карнавални ушички. Уши, защото формата и видът на тези пърженки наподобява свински уши. Странно име за една такава вкусотия, но всеки народ си има своите странности.
Тези ушички на вид могат да ви заприличат на нашите мекици, но в действителност нямат нищо общо с тях - нито на вкус, нито като текстура.
Поднасят се като десерт, поръсени с пудра или кристална захар, към която понякога се добавя и канела. Хрупкави и изкусителни са, много ароматни и вкусни, затова ви предлагам да си ги приготвите и да вкусите от една традиция и празник на един така темпераментен народ като испанският и в частност да усетите очарованието на прекрасната Галисия.
Рецептите за Orejas De Carnaval понякога може да бъдат леко различни, като в някои не присъства зехтин или вино, в други отсъства портокаловата кора, но задължителната съставка винаги е анасоновият ликьор и свинската мас. Макар в днешно време маста да се заменя понякога с краве масло, аз ви препоръчвам да не го правите. За мен тази рецепта, която ще ви представя, е най-комплексната, добра и сполучлива.
1. Загрейте зехтина на слаб огън и в него сложете цитрусовите кори на ивици, без белите части. Оставете за 2 минути на огъня и тогава ги отстранете. Те ще пуснат целият си аромат в зехтина и ще замирише божествено. Разбира се, важно е за използвате хубав зехтин.
2. Отстранете от огъня, сложете маста, захарта, анасоновия ликьор, виното и щипка сол и разбъркайте докато се разтопят маста и захарта. Така температурата ще спадне и вече можете да сложите яйцето - добре разбито.
3. Към получената кремообразна смес сипете брашното и разбъркайте. Когато всички съставки се съединят сипете на леко набрашнен плот и омесете гладко еластично тесто. Доста е мазно, затова не би трябвало да ви лепне, освен малко в началото.
Тестото трябва да е меко, затова по възможност не добавяйте повече брашно.
4. Разделете на топчици, малко по-малки от яйце, и всяка разточвайте на много тънка кора с произволна форма. Ако искате още по- автентични ушички правете ги продълговати. Аз разточвам върху хартия за печене, за да ми е по-лесно, въпреки че не би трябвало тестото да залепва по плота.
5. Всяко разточено ушенце пускайте в загрято олио, ще видите, че веднага ще се образуват красиви мвхури. Пържете до златисто от двете страни и изваждайте върху абсорбираща мазнината кухненска хартия.
6. Когато пърженките изстинат ги поръсете с пудра или кристална захар и поднесете за десерт, следобедна или сутрешна закуска.
Да ви е сладко!