Gotvach.bg»Рецепти»Баница»Баклава»Точена турска баклава

Точена турска баклава

Таня ЛевеноваТаня Левенова
Готвач
2343k6793
Точена турска баклава4 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
240 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
290 мин.
Порции
8
"Запретвайте ръкави, ще ви покажем как да смаете дори майстор сладкар с тази разкошна рецепта за точена турска баклава"

Необходими Продукти

  • за тестото
  • яйца - 1 бр.
  • олио - 1/2 ч.ч. /чашите са от 200 г/
  • вода - 1/2 ч.ч.
  • прясно мляко - 1/2 ч.ч.
  • брашно - 4 ч.ч.
  • бакпулвер - 10 г
  • сол - щипка
  • плънка
  • орехи - 2 ч.ч.
  • заливка
  • масло - 150 г разтопено
  • за доомесване и точене
  • царевично нишесте - 2 ч.ч.
  • брашно - 3 с.л.
  • сироп
  • захар - 5 ч.ч.
  • вода - 3 ч.ч.
  • лимонов сок - 1 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Тестото се омесва в кухненски робот за 20 минути на средна степен и се завива в найлон за 30 мин. След това то се дели на 3 равни части. Всяка част се дели на 4 равни части.

От 4 -те части - всяка се дели още на 4 равни части. Получават се общо 16 части от едната от 3-те равни части.

Другите 2 големи части се правят по същият начин, като общо се получават 48 малки части, с големината на по-голям орех. Покриват се с кърпа да не съхнат и започва точенето.

Нишестето и брашното се смесват в купа. Взема се едно топченце, потапя се в нишестето и на посипан плот с малко от нишестето се разточва кръг до големината на десертна чиния. Кората се оставя настрана.

Точат се още 5 топчета по същия начин и се редят на купчинка. Между корите трябва да има малко от нишестето. Тази купчинка от 6 кори се точи на кора колкото тавата /30 см/.

Тавата се намазва леко с масло. Поставя се кора, ръси се с орехи - минати на по-едро в блендер.

Така се точат всички топчета - по 6 бр. на кора, като след всяка се ръсят част от орехите. Когато са разточени корите, оформената баклава се нарязва по желана от вас форма.

Баклавата се залива с разтопеното масло, навсякъде и се поставя в загрята фурна на 175 градуса за 50 минути да се пече.

Изстиналата баклава хубаво се залива с горещ захарен сироп, който сте сварили за 15 минути. След поне 2 дена престой баклавата е готова за консумация.

Точената турска баклава е готова.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
59
40
30
20
10
Дай твоята оценка: