Начин на приготвяне
Маята сложете в купичка със захарта, разбъркайте и сипете малко от топлото мляко, поръсете с брашно и оставете да се активира.
Пресейте брашното, счупете яйцата, отделете двата жълтъка, разбийте ги с киселото мляко и останалото прясно мляко. Прибавете към брашното и замесете хубаво гладко еластично тесто, оставете да втаса на топло след което разделете на 6 части.
Две от тях са по 490 г и две по 370 г. От по-големите разточете 2 кори, намажете със масло и навийте на руло. Готовите 2 рула заделете настрана, а от другите части отново разточете кори, нарежете по средата на тънки ленти и оплетете, като промушвате едно под друго.
Оплетените кори прехвърлете върху рулата и свийте в голяма тава, от другата част тесто разточете 4 малки елипсовидни кори, поставете ги една върху друга и отстрани нарежете на ленти, оплетете на плитка и свийте на охлюв.
Поставете плитката в центъра на тавата, а останалата част тесто разточете на голяма кора, намажете с масло, навийте на руло и нарежете на малки рулца.
Тях подредете по края на тавата, крайчетата използвайте като поставите отстрани на рулата и в центъра. Оставете питката да втаса, след което намажете със жълтъците разбити с малко мляко, поръсете със семена и печете в загрята фурна на 160 градуса (долно положение на печката) на 2 реотана.
Докато се пече питката замесете мъничко тесто за декорация: брашно, нишесте, вода и сол, разточете и изрежете за надписа. Може да се направи и предния ден и да се изсуши на 35 градуса след което да се надпише.
Печете питката около 40-45 минути, тъй като е доста голяма, след като се извади се поставя на скара да изстине и се маже със масло.
Новогодишната плетена питка с надпис е готова.
Коментари