Начин на приготвяне
Фурна - 90 до 100 градуса
Приготвяме плоска тава, покрита с хартия за печене.
В купата на миксера се изсипват белтъците, добавя се щипката сол. Разбиват се до разпенване и се добавя 1/3 от кристалната захар, разбива се на висока скорост на миксера.
Добавя се и другата трета от захарта и се разбива за 1 мин, също на висока скорост, добавя се ванилията, и останалата захар се добавя и разбива за 3 мин. Белтъчният меренг трябва да е силно стегнат.
Сваля се от миксера и през цедка се прибавя пудрата захар. Разбърква се с шпатула до пълното ѝ усвояване. Процесът наподобява разбъркването на сместа за френски макарони - с въртеливо движение на шпатулата и леко смачкване на меренга.
Сместа се поставя в пош с обикновен широк накрайник и се шприцоват плоски кръгчета около 5-6 см. Шприцоването е само в една посока, като спирала.
Пече се на 90 до 100 градуса за около 100- 150 мин., или докато целувките могат лесно да се отлепят от хартията и при почукване издават силно кух звук. Оставят се във фурната до пълното им изстиване.
На водна баня се стопява шоколадът. Оставя се настрана.
Сметаната се разбива до меки върхове, но и да е стегната. При разтопения шоколад се прибавят 2 големи супени лъжици сметана, разбърква се и сместа се връща при основната сметана. Разбърква се с телена бъркалка до хомогенна смес. Получава се мек фин шоколадово-сметанов мус.
От фурната се изваждат белтъчните черупки. Останалия шоколад се настъргва на най-едрото ренде. Оставя се настрана, той е за потапяне на топката-целувка.
Взимат се по две белтъчни черупки, върху едната се поставя шоколадово-сметанов крем с ч.л., похлупва се с другата черупка и много внимателно и леко се притискат.
Върху черупките се нанася крем, който се разпределя навсякъде с малката шпатула, с изключение на основата им. Всяка топка-целувка се потопява в шоколадовите стружки, овалва се от всички страни.
Целувките се съхраняват на студено.
Френският сладкиш Mervelleux е страхотен!
Източник: MasterChef J. Mielle
Забележка: Mervelleux в превод на български език означава прекрасен или по свободен превод е Удивителна малка торта. Това е наистина удивителен сладкиш. Целувката остава силно хрупкава завита във фин шоколадов мус.
За първи път го приготвям и направих малко по-големи целувките, което е моя грешка. Добре е да са с точен размер, около 5 см всяка черупка.
Сервира се силно студен.