Начин на приготвяне
Почистваме, обелваме и настъргваме на едро ренде тиквата. В купа смесваме тиквата, настъргана ябълка, смлени орехи, нарязани на едро сини сливи, настъргана кора на половин портокал, галета, захар.
Разбъркваме много добре готовата плънка.
Корите за баница разстиламе и всяка една от тях намазваме с масло поставяме в средата от плънката. Завиваме на розичка.
Подреждаме в тава, намазваме с разтопеното масло и печем в загрята фурна на 180 градуса до зачервяване.
След като са готови тиквеничетата, ги оставяме да се охладят.
В тенджерка към 500 г захар прибавяме 500 мл вода. Ако обичате по-сладък тиквеник, прибавете допълнително захар.
Оставяме сиропа да покъкри за около 5-10 минути, като прибавяме щипка лимонена киселина
Когато е готов, поливаме охладените розички.